Viering 5 december 2021

Viering 5 december 2021
De eerstvolgende viering van de Westfriese Ekklesia, is op zondag 5 december 2021 om 11.00 uur in de protestantse kerk in Wognum.
Het jaarthema voor het seizoen 2021-2022 van de Westfriese Ekklesia luidt: “Chaos, willekeur en existentiële vragen”. In deze viering zal Gerard Swüste zijn toespraak houden over De zin van een economische crisis: Leven van vergeving.  Zo stond dat in het jaarprogramma van onze Ekklesia.  We zijn nog niet uit deze crisis. We hebben met tal van problemen te maken: Telkens een nieuwe golf van covid. Anti-vaxers. Relletjes. Opnieuw moeten bedrijven steun aanvragen. Vergeving? Ooit na de crisis kwijtschelding van schulden?  Een moeilijk woord. Over de nieuwe economie, omgaan met elkaar en nieuwe manieren van leven na de crisis gaat het deze dienst. En dit alles uitgerekend op 5 december, een dag die een feestdag voor de kleintjes hoort te zijn met cadeautjes van de sint.
De dienst wordt ook gestreamd. De link zal ook op de site van de Westfriese Ekklesia verschijnen ongeveer 10 minuten voor aanvang. Vanwege corona werken we met een kleine schola die gedirigeerd zal worden door Jerry Korsmit en op de piano begeleid door Dick Grasman. Liturg is Marga de Groen.

Wij, en ook waarschijnlijk u, houden de coronamaatrdegelen goed in de gaten. Er gaan vandaag al berichten rond dat het zou kunnen zijn dat 5 december de 2G maatregel van kracht zullen zijn of een lockdown . Wanneer er hierover duidelijkheid is, dan bericht ik u dat.  

Ook wil ik aandacht vestigen op een briefje dat Alex van Ligten, u wel bekend, mij vorige week schreef:
Mijn grote leermeester Rosenzweig schreef, toen hij zich aan het schrijven van zijn grote werk was begonnen: ‘Het onheil heeft zich voltrokken.’ Onheil is een zwaar woord, maar, terwijl ik me na het boek ‘Bij liefde hoort een gezicht’ heilig had voorgenomen niets meer te publiceren, heeft ook bij mij iets soortgelijks voorgedaan. Er verschijnt binnenkort nieuw werk, over het tamelijk verwaarloosde bijbelboek Numeri. Meer daarover in het bijgaande bericht . 
U vindt in de bijlage het persbericht. Mogelijk is het een mooi sinterklaas- of kerstcadeautje voor een van uw naasten.

Mocht ik u zondag 5 december niet ontmoeten, dan hoop ik u in ieder geval op 2 januari te kunnen verwelkomen. Dan houdt Geeske Hovingh, voormalig liturg in de Ekklesia Amsterdam en sinds enige jaren coördinator van het Wereldhuis, een project van de diaconie van de PKN Amsterdam voor uitgeprocedeerde vluchtelingen, de toespraak. En zij heeft met haar project Wereldmoeders ook steun nodig. Maar daarover hoort u later meer!

Zoals u weet, hielden wij de 1,5 m. al aan, er werd ook geen koffie gedronken na afloop van de dienst. We gaan nu vanwege de strengere lockdown toch maar een stapje verder. 
Wij hopen, dat u een QR code en uw mondkapje bij u hebt en u bij klachten of na contact met iemand met corona, thuis blijft.  Als u zit, met de koffie die u bij binnenkomst meekrijgt, mag het mondkapje af.  U mag dat natuurlijk ook ophouden als u dat prettiger vindt. Er wordt wel gezongen in de kerk, niet uit volle borst.
U weet dat onze diensten ook gestreamd worden. Ongeveer tien minuten voor aanvang van de dienst vindt u op de site van de Westfriese Ekklesia het woord streamen dik gedrukt.  Hiermee komt u bij de dienst.
Omdat het aantal plaatsen in de kerk  beperkt is , vraag ik u mij te mailen als u de dienst wil bijwonen. Komt u met z’n tweeën, dan kunnen wij uw stoelen aan elkaar schuiven.

 


Een hartelijke groet, en hopelijk tot zondag 5 december,

Marga de Groen
namens het bestuur van de Westfriese Ekklesia
terug