25 jaar inspiratie zoeken in de Westfriese Ekklesia

25 jaar inspiratie zoeken in de Westfriese Ekklesia
Sinds bijna 25 jaar bestaat er midden in West-Friesland een plek waar mensen inspiratie kunnen vinden voor hun levensbeschouwelijke vragen: De Westfriese Ekklesia.

De Ekklesia zelf laat zich inspireren door de teksten en liederen van Huub Oosterhuis en de Ekklesia Amsterdam. Als Ekklesia hebben wij niet - niet meer - genoeg aan kerkelijke dogma’s en willen ons ook niet verliezen in religieuze algemeenheden. We willen weten hoe we onszelf en anderen in deze wereld vol geweld, onbeschrijfelijke rampen, oorlogen en bloedige aanslagen, staande kunnen houden; hoe wij in het spoor en in de lange traditie van de dwarse gelovigen, van profeten en heiligen, en van talloze onbekende goede mensen die ons zijn voorgegaan, aansluiting kunnen vinden bij die grote tegenbeweging tegen de bestaande orde, de heersende chaos. Hoe wij een klein maar dapper tegenwicht kunnen vormen tegen de dodelijke alledaagsheid die maar voortwoekert van de ene oorlog naar de andere.

Daartoe komen we maandelijks bijeen. Wij willen de diepte in, op zoek naar de bron, de kern van heel die beweging die Christendom heet.  
In de vieringen komen ook de denkwerelden van verschillende personen uit de geschiedenis van het Christendom naar voren. Zoals Meister Eckhardt, een mysticus uit de middeleeuwen, maar ook het zogenaamde 5e evangelie van Thomas. We verdiepen ons bijvoorbeeld ook in het gedachtegoed van Dorothee Sölle, een bekend Duits theologe en Martin Buber, een joodse geleerde. De belangrijkste vraag die wij aan deze inspirerende personen en aan de Bijbelse teksten stellen: Hebben jullie denkbeelden iets te betekenen voor de vragen waar wij mee leven in deze moderne tijd?

De Bijbel vertelt hoe mensen in een ver verleden zich bewust zijn geworden van nieuwe mogelijkheden en van hun innerlijke kracht om zich voor een betere wereld in te zetten. Dit boek, de Bijbel, is een bron van onze verbeelding, die onze verbeelding aan de gang houdt. Dit boek, zoals dat spreekt over mensen, over een menswaardige toekomst, is een boek over mensen op aarde. Hoe te leven, wat is menswaardig - over die vragen gaat het. Het unieke van dat boek is dat het antwoord op de vraag hoe te leven, menswaardig, in welke wereld, dat dit antwoord in de mond wordt gelegd van een God, een God die de tegenstem is van alle denkbare goden, en die een naam heeft. Wij als Ekklesia kunnen ons daarbij aansluiten omdat wij, als religieus geïnspireerde mensen ook leven van de verbeelding. Wij willen een visioen levend houden, een nieuwe wereld, een wereld omgekeerd.

Voor de WFE  hebben de liederen een essentiële plaats in onze diensten en ze zijn voor veel mensen ook een reden om elke maand weer onze Ekklesia te bezoeken. Want in veel liederen gaat het over een visioen van vrede, een visioen dat haaks staat op ons alledaagse leven en gangbare manier van denken. Liederen die ‘dwars’ zijn, ‘ontroerend‘ of ‘wonderbaarlijk‘. Soms mysterieus in taal. In de traditie van het jodendom en christendom blijven wij het mysterie koesteren als een mysterie, niet als duidelijk antwoord op onze vragen. Maar wanneer we samen hier over zingen, is het een gedeeld mysterie, nemen we één taal in de mond, vormen we één Ekklesia. En alles staat dit komende seizoen in het teken ‘Wie zijn wij in het licht van de Psalmen’. In volledige vrijheid van denken, ervaren en zingen gaan wij niet ten onder aan de letter en het leergezag van de dogmatische kerk van deze tijd. Net als in het begin van het christendom zijn wij een vrije en autonome gemeente, gemeenschap, Ekklesia.

In het komende seizoen gaan we aan de slag met 10 vieringen in de Protestantse kerk van Wognum (elke 1ezondagmorgen van de maand om 11.00 uur) en verschillende activiteiten of thema-avonden in dezelfde kerk: een liedmiddag, een theatervoorstelling, een lezing over ontstaan van Kerstmis in het oude Rome en in oktober organiseren we met het Oecumenische Platform Midden Westfriesland een optreden van WishfulSinging in Spanbroek. (Zondag 13 oktober 15.00 uur, St. Bonifatiuskerk in Spanbroek) 
 
terug